Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Linstillbehör - Linsvätskahttps://www.alltomlinser.se/linsvatska/linsvatska.asp
Facebook Instagram

Linsvätska

Oavsett om du använder färgade, bifokala eller toriska linser så finns det en gemensam nämnare i att dessa måste rengöras med hjälp av linsvätska. Något som är enkelt att komma ihåg och att utföra då man använder sig av samma typ av linsvätska vid både förvaring, desinfektion, rengöring och sköljning.

Innehåll artikel

Linsvätska

För dig som använder dina linser dagligen så blir linsvätskan ett oumbärligt komplement. Plockar du ut dina linser på kvällen och sätter i dem igen på morgonen så måste dessa rengöras i linsvätska. Detta av flera olika skäl och här följer några:

  • Linserna behåller sin höga kvalitet genom hela användningsperioden.

  • Du undviker att få svamp, bakterier och virus i dina ögon då linsvätskan i fråga desinficerar dina linser.
  • Regelbunden rengöring minimerar risken för infektioner i ögonen.

  • Dina linser håller sin mjuka, behagliga form. Skillnaden mellan att sätta in ett par linser som legat i linsvätska och ett par som inte gjort det är milsvid. Det är betydligt skönare att sätta in linser som är rena då dessa - tack vare linsvätskan - behåller sin flexibilitet.

Linsvätska - rengöring av linser och förvaring

För att få bäst effekt av din linsvätska så krävs det att du använder ett etui. Du fyller etuiet i fråga med linsvätska, du placerar dina linser däri och så förvarar du linserna i etuiet under natten. Bra så? Inte riktigt.

Det du måste vara medveten om är att även etuiet blir smutsigt och att även det måste rengöras. Lägger du dina linser i ett etui som inte rengjorts så lägger du dem i vad som skulle kunna liknas vid en riktig bakteriehärd. Se till att rengöra etuiet på samma sätt som du rengör dina linser - använd linsvätska och lufttorka det efteråt. Gör det till en vana att göra så varje gång du satt in dina linser. Etuiet i fråga ska dessutom inte användas för länge. Rekommendationen är att du byter någon gång varannan- var tredje månad.

Billig linsvätska

Ser man till hur du ska rengöra dina linser så är ett generellt råd att du inte stressar dig igenom processen. Det finns absolut ingen anledning att fuska och det hela tar inte så lång tid även om du är noggrann. Vi tänkte - genom några steg - förklara hur du rengör dina linser på bästa sätt.

  • Börja med att tvätta händerna med tvål och vatten. Torka av dem med en ren handduk.

  • Ta din handflata och lägg linserna däri. Använd några droppar linsvätska och gnugga linsens båda sidor med hjälp av ditt lillfinger.
  • Ta fram ditt etui. Skölj linserna med vätska och placera dem sedan i etuiet.

  • Fyll ditt etui med linsvätska och skruva på locket.

Tänk dock på att alltid läsa instruktionerna som följer med dina linser. Vissa typer ska rengöras på annat sätt än genom de steg vi ovan nämnde.

Olika linser - olika linsvätska

För dig som ska köpa linsvätska är det viktigt att känna till att det inte finns någon linsvätska som är bäst på allt. Det finns inga ”all in one” vätskor som kan allt. Beroende på vilken typ av linser du använder, hårda eller mjuka, finns det en typ av linsvätska som passar för just den typen av lins. Det är även skillnad på ett linsmärke till ett annat. Vad beror då detta på? Svaret är enkelt, den linsvätska som passar bäst för dina linser beror på vilket material som linsen är tillverkad av. Detta kan skilja sig mellan märke till märke men även mellan modeller inom samma märke.

Så det finns alltså inga speciella linsvätskor för toriska linser eller färgade linser, ingen specialvätska för månadslinser eller någon annan typ av linser. Materialet är det som avgör.

Utöver detta så måste linsvätskan vara anpassad för just dina ögon. Det är din optiker som hjälper dig med detta. Optikern kan utifrån dina ögons personliga biologiska egenskaper, såsom syrebehov, slemhinnefunktion och tårvätskekvalitet, ordinera den linsvätska som passar dina ögon och linser bäst.

Rengör, tvätta eller förvara aldrig linser i vatten

Många tror att linsvätska går att ersätta med någonting annat; att det kan vara fullt möjligt att exempelvis använda sig av vanligt kranvatten för att skölja av- och tvätta sina linser. Eller att göra sin egen linsvätska. Så är inte fallet. Faktum är att rengöring av linser i vanligt kranvatten kan leda till en mycket smärtsam sjukdom - Akantamöba Keratit - som främst drabbar personer som använder mjuka- eller hårda kontaktlinser.

Det som utmärker sjukdomen är att ögonen börjar vara igen och att denna infektion kan vara väldigt svårläkt. Utöver kranvatten så kan man hitta Akantamöba Keratit i simbassänger och i jorden. Där är ytterligare ett skäl till varför linsvätska ska användas.

Jag har glömt linsvätska, vad gör jag?

Linsvätskan blev kvar hemma när du gick hemifrån eller du blev av med den i säkerhetskontrollen på flygplatsen. Eller så var det så enkelt som att den tog slut, vad gör man då?

Det enkla svaret är att du behöver köpa ny linsvätska av samma sort som du använt dig av tidigare. Att köpa en annan sorts linsvätska är inte ett bra alternativ. Din linsvätska har nämligen optikern valt ut för att den är noggrant anpassad till den typ av linser som du har inhandlat.

Egen linsvätska?

Nu kanske du tänker tanken att du kan göra din egen linsvätska? Svaret är tyvärr nej. Linsvätska är nämligen en väldigt komplex och tekniskt avancerad produkt som bygger på stor kunskap och forskning i framkant inom en rad områden. Frågeställningar som behövts avhandlas under framtagandet av receptet för linsvätskan omfattar exempelvis: ögats anatomi/biologi, dess samverkan med olika kemikalier, bakterier och en mångfald av proteiner. Att ta fram en linsvätska som kan hantera alla dessa frågeställningar är således mycket mer krångligt än vad man kan tro.

Fastän det är ganska enkelt att tillverka en egen linsvätska som har en likvärdig salthalt (koksaltlösning med 0.9% saltkoncentration) i jämförelse med vår naturliga tårvätska och således inte svider om man skulle droppa den i sitt öga, så saknar den många av de egenskaper och viktiga funktioner som en kommersiellt tillverkad linsvätska tillhandahåller för en godkänd linsskötsel.

Sköljning, rengöring och återfuktande egenskaper är några exempel på funktioner som tillverkarnas linsvätska uppfyller som inte den egenhändigt tillverkade koksaltlösningen klarar av att hantera. Koksaltlösningen har förvisso desinficerande egenskaper men detta är inte tillräckligt i jämförelse med den köpta linsvätskan. Lyd vårt råd och köp hellre ny linsvätska från rätt leverantör istället för att försöka koka ihop någon egen lösning som ändå inte kommer hålla måttet. Du har bara ett par ögon, riskera inte dina ögons hälsa för en sådan liten vinning som egentillverkad linsvätska skulle innebära.

Är du på resande fot utan linsvätska, är vår rekommendation att du inte använder dina linser förrän du fått tag på ny linsvätska från rätt leverantör.

Resa med linser och linsvätska i handbagage - vad gäller?

Allt efter 2006 så har flygbolagen tagit i med hårdare tag mot vätska på flygplanen. Det innebär en tydlig begränsning där allt ifrån dryck, parfym, krämer och linsvätska måste följa givna mått. Den linsvätska du använder kommer - i sin naturliga förpackning - inte att tillåtas i handbagaget på flyget. Det är också där du vill förvara den då du vill ha den intakt och att den vare sig sprungit läck eller gått sönder i övrigt då trycket i en flygplanskabin kan orsaka läckage i vissa linsetuier och flaskor. Ett tips är därför att lägga linsetuiet och linsvätskan i en förslutningsbar påse för att begränsa eventuellt läckage.

Linsvätska i liten flaska – Flight-Pack

En annan smart lösning är att köpa ett så kallat Flight-Pack. Något som innebär att du köper två stycken mindre behållare - anpassade efter regelverken - som du fyller med linsvätska; något som är väldigt praktiskt att ha även för den kortare resan.

Linsvätska - Flight pack

Ska du bara bort över helgen så sparar du en hel del plats genom att använda en liten flaska snarare än den stora förpackningen med linsvätska som du normalt använder. En bra investering som gör vardagen lite smidigare!

Linsvätska på olika språk

Om olyckan skulle vara framme när man är utomlands och man står utan linsvätska, kan det vara bra att veta vad linsvätska heter på olika språk. I de flesta länder så hittar du linsvätska på apoteket. Men vad heter då linsvätska på engelska? Spanska? Franska? Här nedan har vi listat översättningar för några av de största språken.

  • Linsvätska på engelska: Lens solution
  • Linsvätska på franska: Solution pour lentilles
  • Linsvätska på tyska: Linsenlösung
  • Linsvätska på spanska: Solución para lentes
  • Linsvätska på italienska: Soluzione per lenti
  • Linsvätska på portugisiska: Solução para lentes

Vad heter linsvätska i våra grannländer:

  • Linsvätska på norska: Linsevæske
  • Linsvätska på finska: Linssineste
  • Linsvätska på danska:Linsevæsker

Torra och irriterade ögon av linser - prova Systane Ultra

Det är inte alltför ovanligt att linsanvändare drabbas av torra ögon. Ögonen kan klia, de kan bli irriterade och man kan därigenom ge ett intryck av att vara väldigt trött. En rekommendation för dig som lider av dessa problem är att prova en produkt vid namn Systane Ultra - en gel som lindrar besvären direkt.

Det fina med denna produkt är att den känner av din nuvarande status och avsöndrar mer gel ju torrare ögon du har. Den innehåller nämligen ett unikt ämne som anpassar sig efter din tårfilm och det PH-värde som denna har.

Billig linsvätska – Att tänka på

Det finns olika typer av linsvätska och innehåll som anpassats efter olika typer av linser. Det går därför inte att peka på en typ av linsvätska och säga att den här kommer att fungera just för dig och dina linser.

Risken är dels att dina linser tar skada och dels att dina ögon blir väldigt irriterade. Att köpa billig linsvätska på rea - bara för att komma billigare undan - är därför sällan en god idé. Ska du köpa linsvätska - eller byta sådan - så ska alltid en optiker konsulteras innan.

Det är även väldigt viktigt att poängtera att du aldrig ska blanda linsvätska från två olika tillverkare. Börjar den ena förpackningen ta slut och du ska använda en ny - rekommenderad av din optiker - så ska dessa alltså hållas åtskilda från varandra. Att köpa linsvätska billigt kräver således att du har koll på vilket märke och vilken tillverkare du har på din befintliga linsvätska.

Linsvätska utan konserveringsmedel

Är dina ögon känsliga för konserveringsmedel så kan linsvätskor baserade på väteperoxid vara ett bra alternativ. Linsvätska innehållande väteperoxid har nämligen inga konserveringsmedel men dock några andra mindre bra egenskaper som kan vara bra att veta om. Du måste exempelvis vara mycket noggrann och neutralisera väteperoxiden innan du sätter in dina linser då väteperoxid är skadligt för hornhinnan.

Vanligaste linsvätskorna i Sverige - Multi Purpose linsvätska

Vilka är då de vanligaste linsvätskorna som används i Sverige? Dessa två är väldigt vanligt förekommande:

  • Linsvätska med väteperoxidbaserade lösningar

    Fördelen med denna typ av linsvätska är att den inte innehåller några konserveringsmedel. Dessutom är den effektiv då den rengör linserna på djupet.
  • Multi Purpose linsvätska

    Det här är den vanligaste linsvätskan idag och det är lätt att förstå varför. Använder du den här så behövs nämligen inga andra vätskor; den rengör, desinficerar och förvarar linserna på samma gång.

Saltlösning och Cleaners

Som komplement till linsvätska så kan vi även nämna saltlösning och cleaners. Saltlösning används för att skölja kontaktlinsen efter rengöring då man genom det får en mer lätthanterlig lins genom denna förberedelse.

Cleaners kräver lite försiktighet och ska primärt användas av dig som har problem med mycket beläggningar på dina linser. Använd alltid rekommenderad mängd, följ instruktionerna från tillverkaren och se till att vara allmänt försiktig vid hanteringen.

Innehåll linsvätska

Vad innehåller egentligen linsvätska? Som vi nämnt tidigare i denna artikel så är grundreceptet för linsvätska inte mycket mer än vanlig koksaltlösning. Dock innehåller linsvätskan en hel del andra ingredienser som gör den mycket mer komplex och således inget man blandar ihop själv.

Protein-avlägsnare – Proteiner i tårvätskan kan irritera ögat och göra linsen grumlig. Protein-avlägsnare tar bort proteinerna och ökar linsens livslängd.

Elektrolyter – För att få linsvätskan "biokompatibel" tillsätter man en mix av nyttiga elektrolyter. Linsvätskan får på så vis samma uppsättning elektrolyter som din egen tårvätska vilken samspelar väl med dina ögon.

Smörjmedel – För att dina linser ska kunna röra sig obehindrat över hornhinnan, utan att skava och irritera dina ögon, hittar du samma typ av smörjmedel i linsvätskan som återfinns i vår egen tårvätska.

Tensider – Tillsätts för att göra linsvätskan "blötare" och minska ytspänningen vilket i sin tur ökar linsvätskans förmåga att återfukta linserna efter användning.

Kelatbildande medel – Är ett hjälpmedel som medverkar till att linsvätskan enklare kan få bort ämnen från linsen och hindra dem från att hamna i dina ögon.

Vanliga frågor om linsvätska

  • Kan jag förvara linser i vatten?

    Nej, Rengöring av linser i vanligt vatten kan utsätta dina ögon för fara. Risken finns t ex att du drabbas av Akantamöba Keratit.

  • Kan jag göra egen linsvätska av saltlösning?

    Nej, tillverkarnas linsvätska innehåller fler ämnen än koksaltlösning, bland annat så tillsätts ämnen som gör att linsen återfuktas och rengörs på ett effektivt sätt.

  • Hur länge håller en öppnad linsvätska?

    De flesta återförsäljarna av linsvätska rekommenderar att en öppnad flaska bör användas inom tre månader, därefter kasseras överbliven linsvätska och en ny förpackning får tas i bruk.

  • Har linsvätska ett bäst före datum?

    Ja, linsvätska har ett bäst före datum som du ska vara noga med att följa då du annars riskerar att använda linser som inte blivit rena då linsvätskan tappat sin rengörande och desinficerande effekt.

  • Kan jag återanvända linsvätskan i mitt etui?

    Nej, använd linsvätska ska aldrig användas igen då eventuella bakterier och smuts från linserna hamnar i linsvätskan när du förvarar dem i ditt linsetui. Att återanvända linsvätska kan leda till allvarliga ögoninfektioner.

  • Kan jag använda utgången linsvätska om den är oöppnad?

    Nej, använd aldrig gammal linsvätska, även om den är i en oöppnad förpackning. Som med allt annat så har även linsvätska ett utgångsdatum då den består av en komplex blandning av komponenter, oavsett om den är öppnad eller inte. Att riskera sina ögon genom att använda linsvätska som kanske inte längre har en rengörande effekt är inte att rekommendera.

  • Hur länge kan linser ligga förvarade i linsvätska?

    De flesta linsvätskor klarar av att du förvarar dina linser i upp till 30 dagar i en oöppnad linsask/linsetui med din ordinerade linsvätska i behållaren. Behöver du förvara dem en längre tid så behöver de rengöras och desinficeras igen.

  • Är linsvätska farligt för ögonen?

    Till skillnad från Multi-Purpose linsvätskor som är ofarliga då dessa används till rengöring, förvaring och sköljning så är linsvätska som innehåller väteperoxid farlig om den kommer i kontakt med ögonen innan väteperoxiden neutraliserats. Var därför alltid noggrann med hur du rengör dina linser efter att du använt dig av en sådan typ av linsvätska.

  • Är komfortdroppar samma sak som linsvätska?

    Nej, komfortdroppar eller som de också heter, ögondroppar, används med fördel när du drabbas av torrhetssymptom i ögonen i samband med linsanvändande. Genom att tillföra några komfortdroppar till ögonen så återfår du en fräsch känsla. Viktigt att tänka på är att komfortdroppar endast lindrar för stunden och inte löser dina problem med torra ögon i längden.

  • Vad kan jag använda som linsvätska?

    Svaret är enkelt, endast din ordinerade linsvätska möter de krav som gäller för en godkänd linsskötsel. Att tumma på denna regel utsätter bara dina ögon för en onödig risk.

  • Spelar det någon roll vilken linsvätska jag använder?

    Ja, det finns ett flertal parametrar som påverkar vilken typ av linsvätska som passar dig bäst. Några av dessa parametrar rör linsens material och uppbyggnad, andra är kopplade till dina ögons biologiska egenskaper. Din optiker är den person som är bäst lämpad för att ge dig svaren på ovanstående frågor. Se alltid till att följa din optikers ordination för en god ögonhälsa.

  • 1.
  • 99 kr99
  • Lenson

Prisjämför fler Opti-free Puremoist linser


Torra ögon
Har du ögon som svider, kliar eller känns trötta? Då har du fått en torr fläck på hornhinnan.
» Läs mer

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram